Skleroretapi ile başlayan damar büzülmesi; sonradan da damar içinde tahriş yaparak kapanmayı sağlayabileceği için özellikle kozmetik amaçlı olarak kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Skleroterapi çoğunlukla acı veren bir işlem değildir. İşlem için çok küçük çaplı, ince ve özel iğneler kullanılmaktadır.
Skleroterapi gün içinde yapılarak kişinin gündelik yaşamına dönmesi sağlanabilirse de bazı olgularda işlemden sonra, uygulama bölgesine 48 saat süre ile elastik bandaj, kompresyon, varis çorabı giyilmesi ve dinlenme de gerekebilir. Bu nedenle, bu süre içerisinde aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak gerekmektedir.
Skleroterapi seansı 10-40 dakika sürebilir ve uygulama yapılan alandaki damar durumlarına göre 3-5 seans yapılabilir.
Skleroterapi çapı 0.5 MM - 3 MM kadar olan yüzeyel küçük kılcal damarlarda kullanılabilir.
Skleroterapi öncesi uygulama yapılacak bölgeye kozmetik ürün kullanılmamalı, antibiyotik kullanılmamalı (tetrasiklin vb) ve aspirin ağrı kesici kullanılmamalıdır. Kişide alerji öyküsü varsa hekime bilgi vermelidir.
Skleroterapi sonrası birkaç gün sürebilen kızarıklık, hassasiyet oluşabilir. 7-14 gün sürebilen morarma, renk değişikliği oluşabilir. Skleroterapi sonrası ağrı kesici, aspirin kullanılmamalı ve bölgeye sıcak kompres yapılmamalıdır.
Skleroterapi kimlere uygulanmaz;
* Gebeler,
* 75 yaşından büyük kişiler,
* Alerji (ciddi) sorunu olanlar,
* Genel sistemik hastalığı olanlar (Şeker, Kalp, Böbrek hast.),
* Ciddi obesite sorunu olanlar,
* Eklemleri etkileyen romatizmal hastalığı olanlar
* Atardamar sorunu olanlara uygulanmaz.
Sklerotarapi %50-80 civarında başarı oranlarına sahiptir.
Skleroterapi hekim uygulamasıdır.
Skleroterapi Uygulaması
Skleroterapi kavram olarak damar büzen maddenin uygulanması ile damarın gözle görülmeyecek şekilde kaybolması ve sistemik dolaşımda yer alamaması ile sonuçlanan işlem demektir.